HockeyNews
PLUS

"Jag är lite av en slutspelsspelare"

(7452) Axel Jonsson Fjällby-redigerad3
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 23 mars 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Axel Jonsson Fjällby flög fram i Djurgårdströjan i förra SM-slutspelet och var lagets skyttekung.
Efter en småsvettig höst och vinter med en tuff måltorka har han hittat formen precis i tid till årets slutspel.
– Jag är lite av en slutspelsspelare, säger Jonsson Fjällby till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Djurgården står redo att möta Skellefteå i SM-kvartsfinal.

– Det ska bli kul. Jag tycker att slutspel är roligast. Jag tror att de flesta tycker det. Det är en bra känsla i laget och vi tror på det, vilket gör det ännu bättre. Jag är väldigt taggad, säger Axel Jonsson Fjällby.

Den 21-årige Djurgårdsforwarden har gjort sig känd för sin blixtsnabba skridskoåkning, sitt starka kontringsspel och för sitt fladdrande hår som har blivit hans kännetecken och varumärke.

Djurgårdens Axel Jonsson Fjällby gjorde sex mål i SM-slutspelet förra våren och var lagets skyttekung. Här nätar han mot Skellefteå. Foto: Bildbyrån.

Och kanske är det så att han har de egenskaper som hockeylirare som gör sig allra bäst när det kommer till slutspel då hela säsongen står på spel.

LÄS MER: Lilja: "Har skaffat oss en fördel"

I SM-slutspelet förra våren gjorde han sex mål mot Linköping och Skellefteå på elva matcher. Med det var han bäst i Djurgården och fjärde bästa målgörare i slutspelet.

– Eftersom jag gillar slutspel är jag lite av en slutspelsspelare. Jag tycker att jag släpper loss och bara kör, i stället för att tänka för mycket. Det är väl det. Det är därför det har gått bra också. Och sen har vi ett jäkligt bra lag. Det ska bli kul, säger Jonsson Fjällby som bland annat kallas för ”Jägarn”.

Kärt barn har många namn, ni vet.

Återkomsten till Djurgården från Washingtons farmarlag Hershey har inte varit enkel på något sätt. Från SHL-comebacken i Djurgården den 15 november tog det till den 9 mars innan Axel Jonsson Fjällby fick in pucken.

En 33 matcher lång svit av matcher utan mål. Nästan fyra månader. Det blev ett mål och nio assist på 36 matcher i grundserien.

Här gör Axel Jonsson Fjällby sitt första mål för Djurgården 2018/2019. Nu är självförtroendet tillbaka inför slutspelet. Foto: Bildbyrån.

Men det där målet mot Mora satt desto bättre. Självförtroendet är tillbaka.

– Det har väl haft en liten inverkan. Jag tycker att det började gå bra ett par matcher innan och sedan var det väldigt skönt att det släppte då. Jag tycker att jag hade mycket lägen och fick det att släppa, säger Jonsson Fjällby och ler.

– Även fast det kommer ganska sent på säsongen var det viktigt för min del, att känna att jag kan göra mål! Det var en självförtroendehöjare. Det är bara att fortsätta därifrån och fortsätta i slutspelet.

Axel Jonsson Fjällby hade siktet inställt på att ta en plats hos Stanley Cup-mästarna Washington i höstas, men den uppgiften blev för svår. Och det finns ju mindre tuffa utmaningar i hockeyvärlden…

– Man måste ha höga mål och även fast jag visste innerst inne att det är ingen lek att ta en plats där så var det så klart det jag siktade på. När jag inte tog en plats var det bara att kriga på. En dag är man förhoppningsvis där. Det är ingen brådska känner jag, säger Jonsson Fjällby som har kontrakt med Capitals och ska tillbaka till USA efter säsongen med Djurgården.

Förväntningarna på den unge forwarden var enormt höga när han kom tillbaka till Djurgården i november.

LÄS MER: Carnbro: Djupdykning inför DIF-Skellefteå

Ett faktum som han själv inte upplevde som betungande.

– Nej, egentligen inte. Jag försöker att inte tänka så mycket på det. Det är väl i så fall de förväntningar man har på sig själv som har varit jobbigt. Man har försökt så mycket och så har det inte riktigt gått vägen för en själv. Jag är bara människa och det är klart att man har motgångar. Det kan inte gå vägen hela tiden, säger han insiktsfullt.

Erfarenhet är något som kan komma med ett högt pris.

– Det är bra att lära sig av motgångar också och försöka ta sig ur dem. Det har varit nyttigt för mig, säger en slutspelspeppad Axel Jonsson Fjällby.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!